Proiectul „Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi” propune activități coordonate de specialiști culturali pentru două comunități urbane învecinate, una recentă, de acum 70 de ani (Primăverii) și una întemeiată acum 150 de ani în București (Dorobanți).

Proiect de intervenție culturală în cartierele Primăverii si Dorobanți, acesta implică o cercetare interdisciplinară, cu studii în domeniile istoriei, arhitecturii, artei, sociologiei și antropologiei. Hărțile cartierelor sunt citite atât din punctul de vedere al beneficiarilor locuinţelor cât şi a arhitecţilor care le-au realizat. Lista cercetării actuale va identifica cele mai importante clădiri atât din punctul de vedere al demnitarilor care le-au locuit, dar și a evenimentelor istorice și faptelor domestice ale vieților private cunoscute din mărturiile acestora sau ale apropiaților.

Beneficiarii sunt deopotrivă locuitorii prezenți ai acestor cartiere care își vor descoperi sau cunoaște mai bine, din punct de vedere istoric și cultural, vecinătățile și turiștii curioși provenind din alte zone ale Bucureștiului sau din țară.

Proiectul „Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi” are ca obiective: realizarea unei expoziții la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, cu atmosfera studioului arhitectului principal al Cartierului Primăverii – Octav Doicescu – numită „Arhitectură și viață privată: nomenclatura comunistă din cartierele Primăverii și Dorobanți”, alcătuirea unui releveu 3D al celor două cartiere în colaborare cu studenți și masteranzi, realizarea a patru tururi ghidate destinate publicului larg (cu unul dintre acestea destinat tinerilor), cu oprire la câteva locații cu semnificație și povești relevante, coordonate de Oana Marinache și Cosmin Nasui, și realizarea unei hărți interactive în online cu localizarea clădirilor și a istoriilor acestora, cu posibilități de continuare și offline, în print.

Istoricul Cristian Vasile va trece în revistă mărturiile unor foști locuitori ai cartierelor, personaje care s-au rupt de nomenclatura comunistă și de spiritul partinic schițând ulterior o hartă politico-geografică verosimilă a zonei. Având și aportul documentelor de arhivă, va încerca să completeze informatiile legate de cele două cartiere, mai ales percepția de la nivelul înalților activiști de partid. Cristian Vasile va incerca să identifice anumite opere de artă care au „mobilat” vilele din Cartierul Primăverii.

Istoricul Oana Marinache va contribui la cercetarea istorică a materialelor de arhivă ale câtorva din aceste clădiri importante și va coordona tururile ghidate având în vedere experiența acestor tipuri de tururi regulate realizate cu Asociația Istoria Artei.

Istoricul Cosmin Nasui va contribui la tururile ghidate prezentând locuințele rezidențiale ale nomenclaturii culturale și artistice atât a politicenilor cu funcții importante în instituții culturale precum: Leonte Răutu, George Macovescu, Silviu Brucan dar și a scriitorilor, arhitecților, artiștilor precum: Mihail Sadoveanu, Zaharia Stancu, Octav Doicescu, Boris Caragea, Ion Irimescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Tiberiu Krausz, Naum Corescu, Ion Vlad etc.

Calea Dorobanți este una dintre cele mai vechi străzi din București. Zona din jurul străzii a fost concepută și construită de la bun început pentru a forma un cartier exclusivist. Numele străzii a fost dat în 1878 în amintirea trupelor de dorobanți care au luptat la Plevna, Vidin și Grivița în cadrul Războiului de Independență al României. 

După parcelarea din 1932 a zonei Jianu-Bordei de către Banca Marmorosch Blanck, terenul cumpărat de Societatea de gaz și electricitate a fost proiectat cu case unifamiliale de către arhitectul Octav Doicescu, acesta dorind să realizeze un sat model, cu locuințe diferite ca arhitectură, dar toate înconjurate de grădini şi verdeaţă („Primăverii”). Însă, lucrurile s-au schimbat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Parteneri propuși: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Asociația Istoria Artei, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER, Arhivele Naționale ale României, CINETIC, Uniunea Arhitecților din România, Rizi Design

Bibliografie:
Lavinia Betea „Povești din Cartierul Primăverii” ed. 2, Editura Curtea Veche, 2017
Andrei Eugen Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran, „Cartierul Interzis – Cartierul Primăverii”, Editura RAO, 2015
Nicoleta Ionescu-Gură, Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, Editura Humanitas, 2006