Muzeul Național Cotroceni deschide cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Artelor Decorative, program aflat, an de an, într-o permanentă dezvoltare, într-un format modern de expunere, menținând secțiunile consacrate: Famous, New Blood, History și Portfolio Room.
„Particularitatea acestei ediții a Salonului Artelor Decorative o reprezintă pregătirea lansării în parteneriat cu PostModernism Museum și Asociația Maia a Centrului de resurse pentru artele decorative, o platformă necesară, dar inexistentă până acum, care va putea fi accesată permanent, gândită să centralizeze și să clădească memoria documentară pentru manifestări și creații artistice relevante în această arie a artelor vizuale din România. O astfel de resursă, general accesibilă – inclusiv de la distanță – este cu atât mai valoroasă în momentul de față.” Liviu Jicman, director general al Muzeului Național Cotroceni.
Proiectul derulat de Asociația Maia beneficiază de parteneriatul strategic cu Muzeul Național Cotroceni și PostModernism Museum și de o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și poate fi urmărit accesând linkul https://www.postmodernism.ro/centrul-de-resurse-pentru-artele-decorative/
Artiștilor consacrați – Marijana Bițulescu și Ilie Rusu li se alătură tinerii artiști – Erika Eva Popliceanu, Livia Elena Greaca, Maria Laura Greaca, Tudor Matache, Cosmina Maria Anghel, Alexandru Ranga și Ioana Stelea.
Secțiunea History conține o prezentare documentară a cercetării efectuate în anul 2019, ce se regăsește în volumul bilingv Patrimoniul cultural revizitat. Simpozionul de ceramică Medgidia 1971-1977, realizat de Asociația UMA ED România, precum și povestea formelor de lucru, a matrițelor din spațiul dedicat Ceramicii al Combinatului Fondului Plastic, realizat în cadrul Galateea Contemporany Art, intitulat generic 2m3 de istorie.
Portfolio Room reprezintă o retrospectivă a evenimentelor din sfera artelor decorative din anul 2019: Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov – HRONICON, Pigmento – Între uzanțe și experiment – Bienala de Arte Decorative București, Bienala Internațională de Ceramică Cluj ediția a IV-a și Special – Cristina Mary Molnar.
Salonul Artelor Decorative 2020 este curatoriat de Cosmin Năsui și Georgiana Cozma.
În perioada 17 iulie 2020 – 10 octombrie 2020, Salonul Artelor Decorative poate fi vizitat de către public, doar în baza unei programări prealabile – prin email, la adresa [email protected] sau telefonic, la numărul 021.317.31.07, cu respectarea regulilor de acces în cadrul Muzeului Național Cotroceni.
Deschiderea evenimentului o puteți viziona pe site-ul Muzeului Național Cotroceni accesând linkul http://www.muzeulcotroceni.ro/evenimente/2020/09%2017_iulie_sad_2020.html, dar și pe pagina de facebook.
Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Rador, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, TVR, HYPTV, Modernism, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com, Amos News, SeeBucharest.