Text de Doru Ionescu

Cum declara și regretata autoare a primului Dicționar Disco Ghid Rock, Daniela Caraman Fotea, primul superstar al muzicii (pop) rock românești a fost, fără îndoială, Cornel Fugaru, liderul grupului beat / rock șaizecist (cu activitate până în ultimii ani 70) SINCRON. Primele prelucrări etno-pop din rockul românesc i se datorează marelui compozitor de muzică ușoară de mai târziu (totul pornind de la interzicerea formației, după ce a cântat într-o transmisiune în direct în limba engleză, în februarie 1966). Înregistrările grupului au fost de altfel exportate, concertele acestuia depășind de mai multe ori granițele țării. De exemplu, câteva dintre fotografiile preluate din almanahistoric.ro documentează excursia trupei la Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților de la Sofia (unde a câștigat Premiul III si medalia de bronx la categoria Beat, în 1968). Figurează de asemenea stop-cadre din filmele – pereche în care au jucat Sincronii în 1967:  „8 minute de vis“ (scurt-metraj interzis dupa primele proiectii) și „Împușcături pe portativ“ (cu Margareta Paslaru).

Foto courtesy: almanahistoric.ro

Dintr-o altă sursă – Emil Kost, impresarul formației Sincron din acei ani (în fapt principalul om din culise, eminența cenușie a organizării grupului) – publicăm mai jos alte imagini din cariera atât de plină a primei formații care a lansat un disc cu melodii în limba română, a descoperit-o pe Anda Călugăreanu… și alte fapte de glorie, multe înfățișate pe larg în volumul „Timpul Chitarelor. Cornel Chiriac și Epoca Beat“ (editura Integral, 2016).​

Pe youtube există postate fragmente din ambele filme citate, aici două filmări din două perioade diferite: „Hăulita de la Gorj” (prelucrare etno înregistrată într-un concert aniversar al RadioTeleviziunii Române, apărută pe DVD-ul „Timpul Chitarelor” – TVR Media, 2009) respectiv „Și dacă” (compoziție din perioada rhythm & blues, pe versuri eminesciene).