(short description in English and German below)

Proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale a Baronului Samuel von Brukenthal:
Pavilionul Memorial Brukenthal, artist Peter Jacobi. Macheta alăturată, la scara de 1:10, reprezintă proiectul propus de artist spre amplasare în spațiul public din Sibiu. 

Eveniment de prezentare a machetei: marți 4 septembrie 2018, ora 12.00, la Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, cu participarea artistului

Curator: Cosmin Nasui, fondator  platforma muzeală PostModernism Museum

Invitată de onoare: doamna Primar Astrid Cora Fodor

Sculptorul Peter Jacobi propune un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale a Baronului Samuel von Brukenthal. Macheta 1:10 a sculpturii, ca proiect propus de artist spre amplasare în spațiul public, este prezentată în cadrul unui eveniment pe 4 septembrie 2018 la ora 12.00, la Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, de către curatorul proiectului Cosmin Nasui, având-o ca invitată de onoare pe doamna Primar Astrid Cora Fodor.

Luând în considerare spiritul vizionar al lui Brukenthal care acum 201 ani deschidea primul muzeu public din România – al treilea din Europa deschis publicului larg după British Museum şi Luvru de la Paris, ideea proiectului apare firească:Ideea de pavilion memorial în memoria baronului Brukenthal sugerează simbolic activitatea lui amplă modernă progresivă pentru timpul lui dar și direct activitatea lui diversă  de constructor.” – Peter Jacobi

Macheta are o factura (poate și din cauza materialului) mai „clasică”, dar în același timp un caracter mai neobișnuit, mai modern în sensul că volumele superioare mari sunt susținute  de șapte perechi de coloane suple, care crează un „cordon” transparent pronunțând conceptul, volume mari susținute de coloane fine. De altfel, un concept care se găsește în multe culturi istorice. În testamentul lui Brukenthal este un pasaj în care nu dorește o statuie a persoanei sale, „pavilionul” respectă acest deziderat prin factura sa ca atare. Din punct de vedere geometric și conceptual, pavilionul este construit pe un heptagon, care face referire la denumirea în limba germană a Transilvaniei – unde pe lângă denumirea de Transilvanien există din timpuri istorice numele de Siebenbürgen, ceea ce înseamnă șapte cetăți. Iar stema Transilvaniei este compusă din 7 simboluri de cetăți.” – Peter Jacobi

Macheta Pavilionului a fost inclusă în proiectul expozițional și de cercetare „Minorități etnice în cultura vizuală – focus România”, produs și prezentat  între 11 iulie și 31 august 2018 de PostModernism Museum la Muzeul de Artă Contemporană al Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția a prezentat stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural cu referințe în domenii precum istoria artei, istorie, antropologie, sociologie, reprezentând o cercetare continuă de la o itinerare la alta și analizând specific spațiul cultural geografic respectiv – unul dintre nucleele de la Sibiu fiind dedicat patrimoniului cultural al sașilor din Transilvania.

Peter Jacobi a donat Muzeului Național Brukenthal patru lucrări fotografice prezentate în cadrul expoziției: două din cadrul seriei „Naturi moarte după exod” si una din „Natură  statică cu steag revoluționar”, toate 130×93 cm, lambda print, cașerate pe aludibond, rame de lemn, și compoziția „După o frescă”, 63×83 cm, ramă mahon sub sticlă, digital print. De asemenea, artistul a oferit Muzeului studiile 3D ale Pavilionului Memorial Brukenthal, digital print cașerat pe carton, ramă lemn sub sticlă. Donația Peter Jacobi a fost facilitată de platforma PostModernism Museum.

Peter Jacobi (n. 1935) a studiat sculptură la Academia de Arte Bucureşti (1954-1961). Din 1970 trăieşte în Germania, fiind profesor la Academia de Artă Aplicată (Hochschule für Gestaltung/University of Applied Arts) din Pforzheim (1971-1998). Lucrările sale au fost expuse în majoritatea ţărilor europene şi se găsesc în colecţiile unor importante muzee, precum şi în mari colecţii private şi publice din toată lumea, din Japonia și China până în Brazilia și Statele Unite. Familia sa de sași se trage din Mercheasa, Brașov (Streitfort) și Sighișoara (Schäßburg). Bunicul său a emigrat în SUA, de unde s-a întors în 1920 în Transilvania ca cetățean american. După numeroase expoziții personale și de grup la care a participat în străinătate, în anii ‘90 a revenit în România, unde a expus la București, Craiova, Brașov, Sibiu, Timișoara. În România, cea mai amplă lucrare a sa este Memorialul Holocaustului din București, inaugurat la data de 8 octombrie 2009.

Mai multe despre artist: https://ro.wikipedia.org/wiki/Peter_Jacobi

Asociația PostModernism Museum (APMM) produce și promovează proiecte de cultură contemporană și dezvoltă programe de cercetare culturală, cu focus pe domeniul artelor vizuale. APMM este furnizor de servicii de training și consultanță în management cultural. APMM, ca producător și promotor de proiecte de artă contemporană, dezvoltă proiecte curatoriale, educaționale și de cercetare în artă. APMM a inițiat DARE, un program de 5 ani de Documentare, Arhivare, Expunere și Revalorificare a artei produsă în România în intervalul 1945-1990 și conduce proiecte de cercetare în zona culturii și publică studii și cărți, expunând spre vizionare arhive și proiecte curatoriate. APMM, ca furnizor de servicii de training și consultanță în cultură, a pregătit și publicat prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului pe 10 ani, un proiect initiat de Arcub-Centrul de proiecte culturale al Bucureștiului. De asemenea derulează programul de formare profesională în domenii culturale și creative Formare Culturală. Programul aduce profesioniști și practicieni din medii culturale și creative  – ca traineri și consultanți – laolaltă cu cei care lucrează sau aspiră să lucreze în aceste medii. ww.facebook.com/PostModernismMuseum

(EN)

Contemporary monumental public art project to celebrate Baron Samuel von Brukenthal`s personality and the cultural heritage he left 300 years ago: “Brukenthal Memorial Pavilion” is made by the artist Prof. Peter Jacobi. The here exhibited 1:10 scaled-sculpture/architectural project represents his proposal for a public space installation in Sibiu.

Peter Jacobi (b. 1935) studied sculpture in Bucharest Art Academy, Romania (1955-1961). He has been living and
working in Germany since 1970 and was a Professor at the Academy of Applied Arts Pforzheim, between 1971 and 1998. His artworks have been exhibited in several European countries and are present in museums and private and public
collections across the world, from Japan and China to the United States. His Romanian Saxon family descends from
Mercheasa, Brașov (Streitfort) and Sighișoara (Schäßburg). Peter Jacobi`s most extensive artwork commissioned in
Romania is the Holocaust Memorial, unveiled on October 8, 2009 in Bucharest.

Curator: Cosmin Nasui, founder of PostModernism Museum, www.postmodernism.ro

(DE)
Es wird ein Projekt der zeitgenössischen Kunst für den öffentlichen Raum zu Ehren von Baron Samuel von Brukenthal und seines kulturellen Erbes vorgestellt.
Der “Gedenk-Pavillon Brukenthal” ist von dem Bildhauer Professor Peter Jacobi geschaffen

Das Modell, das hier ausgestellt ist, ist im Maßstab 1:10 gebaut, dieses soll im öffentlichem Raum in Sibiu (Hermannstadt) errichtet werden.

Peter Jacobi (geb. 1935) hat Skulptur an der Kunstakademie in Bukarest studiert (1955-1961). Seine sächsische
Familie stammt aus Mercheasa (Streitfort) Brasov und aus Sighisoara (Schäßburg). Seit 1970 lebt er in Deutschland und war
Professor an der Hochschule für Gestaltung in Pforzheim (1971-1998). Seine Werke wurden in vielen europäischen
Ländern und weltweit ausgestellt, so auch in Japan, China und den Vereinigten Staaten, sie befinden sich in
Privatsammlungen und wichtigen Museen Europas und weltweit. In Rumänien steht sein grösstes Werk, das Holocaust Denkmal in Bukarest, das am 8, Oktober 2009 eingeweiht wurde.

Kurator: Cosmin Nasui, Gründer des PostModernism Museum www.postmodernism.ro
Wir bitten Sie Ihre Eindrücke an die Email Adresse: [email protected] mitzuteilen.