Muzeul Cineastului Amator, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital – CIMeC şi Postmodernism Museum, Modernism Punct Ro, vernisează la Reşiţa o selecţie de fotografii realizate între anii 1956-1960, având ca subiect femeile în câmpul muncii și nu numai.

Aceste fotografii fac parte dintr-o colecție de negative ce au fost recuperate de către echipa Institutului Național al Patrimoniului, din arhiva unor foste publicații comuniste.

Prima serie de negative cuprinde imagini din fabrici preponderent, dar și în cadrul unor serbări, ședințe și alte evenimente sociale.

Tema “Femeia in societatea românească între anii 1956-1960”, a fost adoptată în urma analizării primei părți din arhivă, unde, de multe ori, femeia era nucleul imaginilor. Sunt cadre și situații pe care nu le mai întâlnim zilnic în viața cotidiană. Această analiză poate lua direcția unui studiu antropologic care să trateze problema feminismului în perioada respectivă, chiar și o analiză asupra situației în prezent,a femeii la locul de muncă.

Din punct de vedere vizual, calitatea și încadrarea imaginilor, este la un nivel aproape artistic. Această expoziție are ca scop principal deschiderea spre un studiu mai amplu a arhivei, care merită interes și analiză corespunzătoare.

Fotografiile sunt imprimate pe hârtie fotografică, prin metoda clasică analog. Această alegere dorește să readucă la lumină modul și tehnicile de prelucrare a fotografiilor în perioada respectivă.

Scanarea, selecţia şi imprimarea lor a fost realizată de Ioana Ciolea, voluntar pentru acest proiect, cu sprijinul echipei de la Institutul Național al Patrimoniului.

Evenimentul are loc în cadrul Noaptea Muzeelor – Muzeul Cineastului Amator.