Festivalul de Jazz de la Sibiu cu „puiul” său Festivalul de Jazz de la Costinești:

„Țin minte că în 1980, pentru prima ediție a Festivalului de Jazz, am colaborat cu Florian Lungu, de la Radioteleviziunea Română, și cu Nae Ionescu, un profesor de muzică, un om extraordinar care era principalul organizator al festivalului de la Sibiu. Împreună ne-am propus să facem acest festival, dar nu am fost prea inspirați. În primul rând l-am pus între 26 și 29 iunie 1980 pentru că în acea perioadă nu era lumea „bună”, nu erau în stațiune cei care ar fi putut să deguste acest gen muzical. Erau mulți muncitori în acea perioadă în Costinești. Ei, la această primă ediție a fost o formație care se numea Experimental Q și când au început ei să cânte acel jazz experimental, din 800 de oameni câți erau în Teatrul de Vară au mai rămas vreo 200, după încă o jumătate de oră nu mai era nimeni în sală. Și m-am dus la Florian Lungu și l-am întrebat ce facem pentru că ne dădeau ăia afară. Țin minte că exista atunci un Big Band de undeva din Reșița, parcă. Florian i-a pus să cânte, afară încă nu se întunecase de tot și se vedeau niște umbre ciudate. Era unul cu saxofonul, unul cu trombonul, iar Florian Lungu comenta, și uite așa am terminat seara cu 400 de oameni în sală, care au intrat curioși fiind de ceea ce se auzea din Teatrul de Vară. Apoi am reorganizat celelalte zile și am reușit să salvăm festivalul.” – Cornel Gogoașă: „Înainte de ’89, Costineştiul oferea diversitate. Erau 14 festivaluri în fiecare sezon”  Andrei Partos, 27.07.2015, http://andreipartos.ro/cornel-gogoasa-inainte-de-89-costinestiul-oferea-diversitate-erau-14-festivaluri-in-fiecare-sezon/

Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, fondatorul, producătorul și directorul artistic al celui mai mare festival de jazz din România, Sibiul Jazz Festival a spus că festivalul de la Sibiu a avut cea mai mare finanțare și susținere înainte de 1990, când orașul era condus de fostul prim-secretar, Nicu Ceaușescu.

De ce spun că este cel mai dificil an? Pentru că (…) Nicu Ceaușescu a fost fără îndoială, cel mai mare susținător și finanțator pe care l-a avut vreodată Festivalul de Jazz, fiind în perioada până în decembrie 1989, cu toate că habar nu avea despre ce e vorba, dar era fascinat de mulțimea de oameni care săreau din trenuri (…) La Sibiu se descărcau trenuri din toate direcțiile. Sala Sindicatelor era neîncăpătoare. Atmosfera, aerul acela deosebit, de incandescență creativă“, a explicat Hilarius Johannes Konstantin Schmidt.

Organizatorul „Sibiu Jazz Festival” spune că pe timpul comunismului, festivalul de la Sibiu a reușit să lanseze foarte mulți muzicieni de jazz români.

„Comitetul Central UTC ne-a impus implicarea generației tinere din liceele de artă și din academiile de muzică ale României și a fost o idee absolut extraordinară. (…) De la început, când ni s-a dat aprobarea să ne apucăm de acest festival la Sibiu, ni s-a impus acest lucru, bani erau, nu duceam lipsă.

Și într-adevăr, de-a lungul anilor mulți muzicieni de jazz din România s-au lansat la Sibiu, au făcut carieră în timp”, a adăugat Hilarius Johannes Konstantin Schmidt. – Schmidt: Nicu Ceaușescu a fost cel mai mare susținător al Sibiu Jazz Festival, Știri de Sibiu, 13.10.2014