Text de Doru Ionescu
Lui Gabriel Petric i s-a spus, nu o dată, un intelectual al rockului. Motivele sunt cât se poate de întemeiate: În studenția de la Cluj a activat în gruparea „Echinox” (semnând articole în revista cu același nume), în primii ani 90 a publicat o metodă de chitară vândută în 10 000 de exemplare, în mai multe rânduri a dus muzica românească (și instrumentele fabricate la Reghin) în comunicări și articole în străinătate. Iar viziunea sa este aceea a unui critic, muzicolog, dar deopotrivă și a unui instrumentist (a condus un grup rock Echinox!); mai mult, ca profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, le prezintă elevilor portofoliul semnificativ de melodii pop-rock-folk cu versurile marilor noștri poeți.
„Un riff pe lună” a fost titlul unei serii de articole începute în 2004 în revista „Sunete”, continuate on-line pe artasunetelor.ro, site al cărui redactor-șef, Radu Lupașcu, nu s-a lăsat până nu a ajutat autorul să scoată volumul de față, apărut în condiții grafice ireproșabile la editura Akakia. Respectiv o colecție de piese pop-rock, tratate fiecare de la povestea apariției până la transcrierea pe note a temei principale, inclusiv a tabulaturii pe chitară.
Așadar, departe de a fi prea tehnic, volumul este beletristic, constituindu-se într-un breviar – dintr-o perspectivă inedită – al unui gen muzical care a influențat atât de mult lumea în care trăim. „Satisfaction”? Este! „All Right Now”? Normal. „Stairway To Heaven”? Mai încape vorbă… Hendrix, Beatles, Police, AC/DC, Chuck Berry, Yes, Dire Straits, Nirvana, dar și Phoenix, Dan Andrei Aldea și tot așa. 40 de povești (lunare), completate de încă 70 de riffuri cu fotografii, discuri, grafică originală, apoi topuri, antologii, clasificări, câteva gânduri și eseuri…
Interviul a fost filmat la Curtea Leilor (Orăștie), în 20 august 2020 (la câteva ore de la sosirea volumului de la tipografie), urmând să fie editat și într-o rubrică a emisiunii „Remix” (TVR 3).