Bogdan „Bogy” Nagy – voce, Eugen Caminschi – chitară & aranjament, Cristi Copaciu – chitară, Răzvan Marcuci – bass & voce adițională, Claudiu Nashu“ Purcărin – tobe

producție muzicală și mixaj: Eugen Caminschi, înregistrare tobe: Gabi „Pipai“ Andrieș / Sound Studio Production, înregistrare voce: Show Factory Timișoara, înregistrare bass: Balcony Records, producție video: Art Seven

Grupul HOLOGRAF s-a aglutinat în 1977, anul cutremurului din muzica rock de la noi (fuga PHOENIX), într-o constelație unică în (pop)rockul românesc, alături de SEMNAL M, COMPACT și IRIS. O naștere în mai multe episoade, fiind vorba de o trupă studențească, ai cărei membri erau obligați la absolvirea facultății să se îndrepte spre repartițiile obligatorii. În câțiva ani, numărul personajelor trecute prin trupă a fost poate mai mare decât al tuturor celor care au cântat în următoarele patru decenii.

O ascendență spectaculoasă în aceste condiții, punctată de Premiul III pentru compoziție (poemul rock „Stratosfera amară“), obținut pe scena onorantă a celui de-al patrulea Festival „Club A“ (1981) cu un palmares fantastic și recitaluri de neuitat. Dar și de concertele din cadrul Cenaclului „Flacăra“, când formația a beneficiat de o expunere semnificativă, la care s-a adăugat experiența atât de necesară epocii următoare, judecând retroactiv. Totul, să nu uităm, avându-l lider pe chitaristul Mihai Pocorschi, care câștigase înainte vreme o ediție a celui mai important festival concurs folk din epocă, „Primăvara Baladelor“!

Ceea ce nu se compară cu momentul lansării primului LP semnat HOLOGRAF, a cărui istorie nu are nimic de-a face cu poveștile obișnuite la alte debuturi discografice. Selecționată să apară pe un split LP (jumătate de disc), formația s-a văzut nevoită să înregistreze, în ultimul moment, de pe o zi pe alta, un material dublu. La Casa Studențílor se reunesc Mihai, Antonio Furtună – claviaturi și Edi Petroșel – tobe. Alături de care apar basistul Nikos Themistocle, chitaristul Sorin Ciobanu și solistul Gabriel Cotabiță de la REDIVIVUS, din Craiova. O mare voce afirmată de la jumătatea anilor 70, cu premii pentru cel mai bun solist vocal la marile concursuri la care a participat cu grupul craiovean, care avea să confirme decenii la rând in muzica pop românească.

Discul rezultat, cu piesele compuse în majoritate de Pocorschi (inclusiv textele), rămâne foarte variat la audiție și după atâtea decenii. Într-un timp în care formația se desprinsese de muzica progresivă și intrase sub influența hard-rock din epocă (ante AC/DC), tușele new-wave fac diferența. Mai mult decât atât, greu de decelat care sunt compozițiile apărute peste noapte, dacă n-ar fi interviurile componenților (unele declarații lăudând piesele noi în fața celor construite în timp!).„Balada controlorului (ITB)“ a fost clar hitul auzit la radio, dar în spatele acestuia sunt suficient de multe reușite la același nivel compozițional – interpretativ. Cu toate acestea, formula nu a rezistat prea mult, nu e aici locul să amănunțim. Cert e că, după plecarea motivată a lui Mihai Pocorschi, formația s-a regăsit foarte bine pe un al doilea disc LP (care rămâne favoritul subsemnatului, nu pentru că ar fi pe el trei foști IRIS, ci pentru vârsta la care l-am prins din zbor:).

Una dintre piesele importante ale primului LP este și „Păsări de fum“, propunerea venită de la chitaristul Eugen Caminschi, care și-a asumat rolul de șef de proiect, de la strângere line-up, orchestrație și până la videoclip! Încă o baladă rock cu greutate în Rockul Carantinei, apăsătoare dar și înălțătoare, pe care VH2 a reluat-o de-a lungul anilor, abordată de altfel și în acel concert revival HOLOGRAF – „Vedere de la Costinești“, de la începutul lui 2017. Fost chitarist la VH2, Eugen și-a amintit de primul disc HOLOGRAF care se învârtea pe picup, atunci când rezolva probleme la matematică pentru admiterea la facultate. Așadar un blues care l-a însoțit în momente grele, bag samă, abordat însă din perspective moderne gen Jeff Beck ori Joe Bonamassa. I-au fost alături, în această provocare, o voce blues-rock deosebită de la Timișoara, Bogdan „Bogy“ Nagy, chitaristul Cristi Copaciu, Răzvan Marcuci – bass & voce și Claudiu „Nashu“ Purcărin – tobe, pare-se bateristul de serviciu al proiectului nostru, cu studioul asigurat de Pipai! Compozitorul Mihai Pocorschi a ascultat noua versiune a piesei sale (una dintre acelea făcute de azi pe mâine) și i-a plăcut, nu ne rămâne decât să vă invităm la încă o piesă de ieri, azi!