Maria Mihalache Blendea s-a născut în comuna Avereşti, judeţul Neamţ, în anul 1931. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi s-a specializat la „Accademia di Belli Arti” de la Roma, fiind de peste 50 de ani membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Lucrările de tapiserie ale Mariei Mihalache Blendea fac parte din expoziţiile permanente ale unor muzee importante din România (Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul Judeţean Buzău). Numeroase lucrări sunt prezente în colecţii de stat şi particulare din Franţa, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda şi Canada.

A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, dintre care le amintim pe cele mai recente:
2012: expoziţia retrospectivă Maria Mihalache Blendea în Galeria „Dialog” a Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti şi expoziţia de grup „Tapiseria sau povestea ţesută” în Suceava la Galeria „City Gallery”;
2013: expoziţia de grup „Lumi de lână, bumbac şi mătase” în sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului şi expoziţia de grup, „Poduri Europene – expoziţie internaţională de artă plastică contemporană”, la Căminul Artei, din Bucureşti;
2014: expoziţia de grup „Tapiserie şi sculptură românească contemporană din colecţia Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor”, la Oradea în Palatul Baroc şi expoziţia de tapiserie şi pictură românească contemporană de Maria Mihalache Blendea, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

În anul 2012 Maria Mihalache Blendea a fost premiată de către Mood Boards şi UNARTE la Gala Arte şi Design Textil, pentru întreaga activitate.