Text de Doru Ionescu
Photo credits: courtesy arhiva Mirel Leventer

„Asta-i camera cu care am filmat tot, pe 8 mm, superamator, celebrul festival al Arhitecturii din 1971, plus atâtea reuniuni în Club. Obligaţia noastră era să fim prezenţi la câte-o seară de dezbateri politice. În contul fiecăreia trăgeam şi 10 seri de rock, folk şi jazz… Am intrat în Cineclubul «A» în 1969, când s-a înfiinţat şi clubul. Anul următor am preluat conducerea; zestrea era sumară, materialele slabe calitativ, dar acum ele sunt documente de valoare inestimabilă. Şi a mai fost ceva – cel mai tare carnaval al anului V de la Arhitectură, cu o structură spaţială pe scenă, unde a fost prezentă spuma muzicii tinere din România în 1973, vezi pozele.”

L-am cunoscut pe Mirel Leventer în Club A, după gala aniversară din 1999, de la Sala Palatului, unde fusese proiectat un film documentar despre istoria clubului, prin jurnalista Andreea Billig, atunci PR-ul clubului. Mi-a înmânat o casetă VHS, pe care am remarcat cu emoție trupe rock, folkiști și jazzmani pe care doar mi le imaginasem până atunci. Apoi ne-am întâlnit săptămânal, când am început să filmez Întâlnirile „undergROund” (se proiectau arhive TVR pe diverse teme din istoria muzicii românești rock-folk-jazz, apoi se discutau cu invitați prezenți în filme, cu patru moderatori: Florin-Silviu Ursulescu, Aurel Gherghel, Nelu Stratone și subsemnatul, totul pus în pagină cu directorul de programe culturale, Paul Radu). Reluase același hobby al fotografiei, pasionat deopotrivă de istoria muzicii căreia îi fusese martor ocular. L-am invitat în TVR, pentru un interviu, atunci când a adus și camera sa artizanală de 8 mm. În laboratorul Telecinema unde se copiau emisiunile TVR de arhivă de pe film pe casete beta, l-a cunoscut pe nea Bobo, Ilie Băbeanu, care l-a ajutat să proiecteze imaginile pe un perete, astfel încât noi să le filmăm. Restul s-a văzut în emisiunile „Remix” ș.a.

Despre carnavalul pomenit mai sus, iată câteva amănunte din revista „Săptămâna” (1 iunie 1973): …O explozie de imaginaţie a modificat sălile de curs, atelierele, holurile şi terasa Arhitecturii în superbe pete de culoare; indiscutabil actualul an V a bătut detaşat reuşitele anilor precedenţi. Pentru noi, marea surpriză s-a constituit în Podiumul, foarte Pop, de pe terasa centrală. Aici au urcat şi cântăreţi sau dansatori de folclor, şi simpaticul Vasile Oros şi Doru Stănculescu sau cuplul Vali Sterian – Carmen Marin, şi CATENA GRUP 33 sau ROŞU ŞI NEGRU. Prin adorabilele saloane din interior, fie «La măgarul vesel» sau la «1900», în sala precolumbiană sau suprarealistă, funcţionau Discoteci, cânta quartetul de jazz al lui Ştefan Berindei sau FFN–ul.”

Că veni vorba, iată un pliant Club A de prin 1980: Grupul bucureştean s-a înfiinţat în 1971, reunind foşti componenţi ai unor formaţii cu renume: Gabriel Litvin (MONDIAL), Silviu Olaru (ROMANTICII), Florin Dumitru (MODERN GRUP), Doru Donciu (CORAL). A debutat la Club A. Primele succese le-au înregistrat în acelaşi an, când au câştigat locul I în clasamentul popularităţii la Gala Pop.” Cele câteva zeci de secunde de imagini în mișcare de la Mirel au fost multă vreme singurele filmări cu celebra trupă din anii ’70. Același arhivar – arhitect mi-a pus la dispoziție scurt metrajul „Balada albă”, cu muzică interpretată de Dorin Liviu Zaharia, un film despre moartea unui coleg de la Arhitectură, găsit îngheţat în munţi după o drumeţie… Poezia recitată şi cântată – „La trecătoare” – e a lui Chubby, care şi apare în două cadre cântând la fluier. Filmul (realizat la graniţa ’73 – ’74) a câştigat Medalia de Aur la Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti, în 1974, la Cluj (lângă coloana sonoră găsesc menţionate încă două premii), iar în vară a fost premiat şi de revista „Cinema”. Cât despre melodie, aceasta este de fapt un fragment instrumental din FLEETWOOD MAC – „Oh, well – part 2” pe care Zaharia şi-a suprapus recitarea.

Într-un viitor sper nu îndepărtat, vom adăuga încă un folder cu stop cadre din filmările din club primite de la Mirel, folosite în atâtea emisiuni „Remix”. La un moment dat, apare de exemplu  Liviu Tudan dirijând câțiva muzicieni de clasică, dar și rock!… Este vorba despre suita „Meşterul Manole”, prezentată la Gala „Săptămâna Top ‘73”. În folderul JAZZ, există o serie de fotografii inedite dintr-o reuniune (prezentată de Florian Lungu) cu Johnny Răducanu. Ovidiu Bădilă, Nicolas Simion, Garbis Dedeian, Tudi Zaharescu etc, datată 1983. Tot de atunci sau din anul următor, în emisiuni am mai folosit filmări cu Johnny Răducanu, Dan Grigore, Adrian Romcescu, Ioana Luchian Mihalea, Anda Călugăreanu și Cristi Dumitrescu, Ion Țiriac, Toma Caragiu, Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Ioan Luchian Mihalea la pian, Bogdan Stanoevici şi SONG, jurnalistul (prezentator, organizator) Aurel Gherghel, SFINX, Valeriu Sterian și COMPANIA DE SUNET, Mircea Bodolan și Sorin Minghiat, Anda Călugăreanu și Cristi Dumitrescu, directorii clubului Dizy Rosentvaig și Virgil Ruta, un jam session cu FFN și CATENA…

„1969, martie – 1984, martie, 12-17. «Clubul A» al studenţilor Institutului de Arhitectură «Ion Mincu» aniversează 15 ani de existenţă. A fost o săptămână plină: şase seri de spectacole, de antren şi bună dispoziţie şi… mulţi invitaţi. Dacă au urcat pe scenă sau au venit să-şi vadă prietenii cu ocazia aniversării contează mai puţin… Carnavalul… din pivniţă. Sâmbătă seara toată lumea se respecta: ţinuta obligatorie. Aşa că: rochii de seară à la 1800, clovni de toate felurile, muschetari, prelaţi, măicuţe, leproşi, un călău, domni cu frac şi joben, cămăşi de noapte, confetti, o caracatiţă şi… multă muzică. Reporterul în rol de tânar al zilelor noastre a nimerit într-un trib de indieni. Şansa lui – să poarte de grijă tinerei Anisia. Muzică pentru toate gusturile de la 6 disc-jockei: Johnny Dimitriu, Florin Silviu Ursulescu, Adrian Popescu, Cristian Popescu, Florin Grigore şi Octavian Motoi.” (Mihai Bogatu în „Convingeri comuniste” din 1984)

Înapoi în 1973, dacă a venit vorba de DJ-i. Altă atmosferă, la fel de exuberantă, cu primul val de prezentatori: Cristian Madolciu (în paralel solistul de la FFN), Andrei Voiculescu (așadar imagini inedite înainte de plecarea sa în Germania și urcarea la pupitrul impozant de la Radio Europa Liberă, după asasinarea lui Cornel Chiriac; în stagiunea „Remix” din toamnă, un portret al acestuia cu toată povestea, incredibilă), Rick Georgescu, Bebe Teodorescu. Switch înapoi în 1977 – 1984 pentru fotografii și imagini în mișcare cu Nicu Vladimir, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Erika Jozsa și Karoly Horvath, Ion Caramitru, Gelu Colceag, Dana Dogaru, Mircea Florian, Radu Gheorghe, Ghighi Bejan (probabil grupul de umor AHITEXT), Gabi Iencec, Lucian Iancu, Petrică Lupu, Mihai Perşa, Mihai Stan, Iosif Demian… Actori și o altă poveste. Sau poate aceeași. Mai multe amănunte în volumul „Club A – 42 de ani. Muzica tinereții tale” (CDPL, 2011)