text Doru Ionescu

În perioada de pionierat rock & folk – anii `60, Olympic ’64, prin solistul Dorin Liviu Zaharia, au prelucrat și s-au inspirat din filonul tradițional; în particular, lucrarea conceptuală din 1971 – „Karma Kaliyuga“ – a fost inspirată din mitologia universală.

Din 1971, Phoenix se reinventează stilistic, explorând zona de obiceiuri și cântece tradiționale. După un prim LP de succes „Cei ce ne-au dat nume“, formația compune un întreg spectacol, gândit ca o operă rock – „Meșterul Manole“, inspirat după mitul românesc. Dosarul întocmit spre aprobare de muzicienii rock dispare. Ideea este reluată de scenaristul și regizorul Victor Cârcu după patru decenii. Josef Kappl scrie o operă rock, pusă în scenă cu același nume, ca un concert rock simfonic în 2013, reluat în Anul Centenar 2018.

Liderul Phoenix, Nicolae Covaci, a revenit în țară cu ideea unei opera rock – „Ante Miorița“ – plecând de la o variantă sârbească a Mioriței, în care ciobanul nu se împacă cu gândul uciderii sale, ci se aliază cu câinele pentru a lupta cu cei care îi vor moartea. Lucrarea, care intenționează să „spargă” gena mioritică a românilor, a rămas în stadiul de proiect.

Liviu Tudan, un maestru al lucrărilor conceptuale rock („Fool Prayers“, „Sinestezia“,  „Călătorie înlăuntrul nostru“), are două apropieri semnificative de miturile românilor – prima a rămas doar în amintirile martorilor oculari (cca 1975 – „Meșterul Manole“) și pe câteva secunde de imagini fără sunet, în arhiva Cineclubului A.

A doua, din 1977, este o lucrare semnată alături de Ladislau Herdina, liderul Progresiv TM. Din păcate, „Zburătorul“ (pe versurile unui poet dispărut de tânăr – Adrian, cum își amintea solistul Harry Coradini) nu a putut fi înregistrat și pe disc. Din fericire, versurile au fost recuperate din cuprinsul unui concert. În 2020, două dintre piesele discului cenzurat au fost reînregistrate cu versurile originale, în proiectul Rockul Carantinei.

De-a lungul deceniilor, au mai existat încercări de a povesti muzical mituri ale românilor, cu documentări serioase: albumul discografic Sfinx – „Zalmoxe“, opera discografică a timișorenilor Negură Bunget. În ultimul deceniu, un alt grup rock – Bucium – publică discuri întregi cu piese inspirate din tradițiile și spiritualitatea românilor, cel din 2018 numindu-se chiar „Miorița“.

Compoziții disparate, numite „Miorița“, există la artiști din mai multe epoci, de la la grupul etno-rock Sincron la folkiștii Mihai Munteanu și Mihaela Popescu (ilustrând poezia lui Lucian Blaga). Mitul Meșterului Manole apare sugerat la Celelalte Cuvinte în piesa „Fântâna suspinelor“ (după versurile Elenei Farago).