Doru Ionescu cu tema „Muzica istoriei în istoria muzicii”

Abstract

Doru Ionescu va face o trecere în revistă a subiectelor istorice în muzica rock şi folk românească: Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negură Bunget, Bucium, Trooper, Pasărea Rock, Firma, Zdob și Zdub ş.a.

„Reflectarea (istoriei) României în muzica pop-rock și folk: filtrul aplicat scoate din calcul, din analiză operele apărute „la comandă” (explicit), pentru perioada de creație de până în 1989. Dimpotrivă, voi folosi o „lupă” cu care voi cauta voința creatorilor de a întruchipa muzical un personaj, un eveniment, un moment din istoria românilor. Că a fost o melodie, un disc conceptual sau o operă / poem rock, nevoia de întoarcere – prin muzică! – spre figuri și fapte ilustre (cu eventuala evidențiere a unor posibile modele) poate oferi o alternativă la educația istorică în sens clasic.​”

Doru Ionescu este jurnalist senior la TVR, din 1994. A realizat peste 2.000 de emisiuni TV în nume propriu, între care „Remix” (realizată până în prezent, săptămânal, pentru TVR 2, TVR Cultural, apoi TVR 3), „Timpul Chitarelor”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cântec”, numeroase concerte și festivaluri de profil, etc, cele mai audiate fiind emisiunile documentare şi acelea cu noile nume rock, folk, jazz, precum și cele 150 de portrete filmate în diaspora (2010 – 2015). A colaborat la numeroase documentare, inclusiv independente, între care „Născuți la comandă – Decrețeii” (2005, Florin Iepan) și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010, Andrei Ujică). A publicat peste 10 cărți: „Timpul chitarelor electrice – Jurnal de călătorie în arhiva TVR” (2006, Humanitas Educaţional), „Club A 42 de ani. Muzica tinereţii tale (2011, CDPL), „Poveşti cu cântec din diaspora. 100 de români şi aventurile lor muzicale (2014, ArtPrint), „Timpul chitarelor. Muzica tinereții a la Cluj (2015, Eikon), „FSU. Florin Silviu Ursulescu în dialog cu Doru Ionescu (2015, CDPL), „Moșu. Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu (2015, CDPL), „Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu (2016, Integral), „Timpul chitarelor. Cornel Chiriac și epoca Beat” (2016, Integral),  „Timpul chitarelor. Florian Pittiș, Dorin Liviu Zaharia și epoca Folk” și „DLZ – Anarhetipul sau un frate tânăr” (2017, Eikon). În paralel, a realizat selecţia pentru DVD-ul „Timpul chitarelor – vol. I” (2009, TVR Media) şi CD-ul „Discul emigranţilor. Muzici din diaspora” (2014, Soft Records), îngrijind și reeditările Sfinx – „Lume albă” (2016, Soft Records), Abra – „La frumusețea ei” (2016, Soft Records) și „Celelalte cuvinte” (2017, Soft Records).