Proiectul „Patrimoniu artistic feminin: restituiri din arhivele Hedda Sterne, Puia Hortensia Masichievici Mișu, Geta Caragiu” produs de PostModernism Museum, propune cercetarea, documentarea, arhivarea, producerea de conținut original și prezentarea sub forma unor platforme online.

Proiectul recuperează și promovează în mediul online materiale documentare din arhive private care au aparținut artistelor: Hedda Sterne (1910-2011), Puia Hortensia Masichievici Mișu (1917-2010), Geta Caragiu (1929-2018) și aducerea în prezent atât a moștenirii artistice a acestora cât și a contextului care implică alte personalități sau momente și situații cu relevanță istoriografică pentru contemporaneitate. Fiecărei artiste îi sunt dedicate un amplu material documentar și un material video, concentrat pe un ghid de interviu extensiv și informații privind contextul și evoluția influențelor educației culturale. Proiectul este desfășurat ca trei micro-platforme digitale interactive, care concentrează elemente relevanță istoriografică cu influențe asupra fenomenelor culturale artistice din prezent.

Aurelia Mocanu despre Geta Caragiu

Inventarierea, digitalizarea arhivelor poate beneficia în prezent de o identificare corectă prin surse istorice directe și prin acces la obiecte, artefacte, memorabilia de primă importanță. Fenomenele manifestărilor artistice feminine din istoria modernă trebuie urgent valorizate ca arhive deschise, mai cu seamă în contextul actual al importantelor schimbări de generație de pe scena artistică și a pierderii memoriei instituționale istorice.

Un accent specific este alocat acelui patrimoniu, artistic feminin, care nu a reușit să fie cunoscut în spațiul public, până în prezent fiind restituit, analizat și prezentat documentar în funcție de contextul istoric, artistic dar și de contribuția sa atât la dezvoltarea demersului artistic individual cât și la înțelegerea unor posibile variante de creștere și dezvoltare socială și culturală.

Producător: PostModernism Museum

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Modernism.ro, Nasui Collection & Archives, Muzeul Municipiului București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.