Trei artiști grafici români, activi în secolul XX – Eugen Taru, Marcel Olinescu și Romeo Voinescu – sunt readuși în atenția publicului printr-un amplu proiect de digitalizare și documentare. După luni de cercetare în arhive private și publice, trei arhive extensive cuprinzând ilustrații originale, fotografii, corespondență și documente personale au fost recuperate, restaurate și restituite în platforme digitale dedicate. Proiectul, derulat de PostModernism Museum, pune la dispoziția publicului platforme online interactive care prezintă viețile și operele acestor artiști care au marcat fiecare în felul lor evoluția artelor grafice românești din secolul XX, de la caricatură și ilustrație de carte, până la artă monumentală și design.
Proiectul „Patrimoniu al artelor grafice din arhivele Eugen Taru, Marcel Olinescu, Romeo Voinescu” a avut ca scop recuperarea, digitalizarea și promovarea unui patrimoniu artistic valoros, dar insuficient cunoscut, aparținând celor trei artiști reprezentativi pentru evoluția artelor grafice în România secolului XX: Eugen Taru (1913-1991), Marcel Olinescu (1896-1992) și Romeo Voinescu (1925-2021).
Prin intermediul unor ample cercetări în arhive private și publice, proiectul a reușit să aducă la lumină documente inedite, fotografii, memorabilia, corespondență și lucrări originale ale celor trei artiști. Un aspect important al demersului l-a constituit realizarea unor materiale video documentare care prezintă contextul cultural și artistic în care aceștia au activat, incluzând mărturii ale unor personalități care i-au cunoscut și interviuri cu specialiști în domeniu.
Rezultatele cercetării sunt acum accesibile publicului prin intermediul unor micro-platforme digitale interactive, care oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra contribuției fiecărui artist. Platforma include materiale de arhivă digitalizate, documentare video și texte analitice care contextualizează și particularizează operele artiștilor în peisajul cultural românesc.
Proiectul evidențiază caracterul pluridisciplinar profesional al celor trei creatori: Romeo Voinescu, artist polivalent care a excelat în ilustrație, artă monumentală și design, Eugen Taru, caricaturist și ilustrator cu o carieră internațională remarcabilă și Marcel Olinescu, ale cărui contribuții au marcat decisiv arta grafică românească.
Materialele rezultate în urma cercetării sunt acum disponibile gratuit online, oferind atât specialiștilor, cât și publicului larg acces la un patrimoniu cultural valoros. Proiectul contribuie astfel la o mai bună înțelegere a istoriei artelor grafice românești și a rolului acestor trei artiști în dezvoltarea domeniului.
Platforma digitală aici
Materiale video
Eugen Taru, de la propaganda politică la ilustrația de carte pentru copii
Restituiri din arhiva Romeo Voinescu: ilustrație, arte decorative, design de obiect, pedagogie
Romeo Voinescu – un artist polivalent: între arta monumentală și magia ilustrației pentru copii
Urmărește mai multe episoade video în seria Documentarele Artelor Grafice & BD https://www.youtube.com/playlist?list=PLwqlrtThmkWQlA7gDsXGaSOXjJ3Q69bVb
Producător: PostModernism Museum
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Modernism.ro, Nasui Collection & Archives, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Revista Cultura