Codruț Croitoru – voci, Nicu Patoi – chitară, Josef „Ioji” Kappl – bass & voci adiționale, Dan Stesco Polymoog – claviaturi, Andrei Ilie – tobe

Gabi „Pipai” Andrieș – mixaj, Iulian Vrabete – producție muzicală, Liana Damian & Lucian Damian – producție video

Propunere a lui Iulian Vrabete, care a refăcut atât textul cât și partitura piesei! Iar de aici au început tratative, negocieri și alte cele, între instrumentiști de calibrul celor enumerați mai sus, într-un brain-storming îndelungat, pe un grup whatsapp. Pentru că înregistrarea de pe youtube este aproape imposibil de ascultat până la capăt. Astăzi! Dar așa era toată muzica audiată pe șest, pe vremuri comuniste, de la Radio Europa Liberă… Ea aparține lui Cornel Chiriac, un guru al melomanilor români din anii 60, iar din 1969 urmărit de toată Europa. Piesa (compoziție mai veche a lui Șerban Ciurea, refăcută de SMQ) a fost înregistrată, pare-se, pe un magnetofon Nagra portabil, în clubul Crazy Horse din Hamburg, unde grupul SIDERAL MODAL QUARTET cânta cu contract. Formația (Șerban Ciurea – voce, bass / Mugur Winkler – chitară / Andrei Ignat – claviaturi / Costin Dobrin – tobe) plecase legal din România, în ianuarie 1970, după ce câștigase un premiu important la primul Festival național de muzică Pop, organizat de Club A în decembrie 1969. Interviul lui Cornel Chiriac cu trupa, pe un post interzis aici, ascultat de cine nu trebuia, a obligat componenții să-și vadă de viață în Germania Federală. Deloc simplu, întrucât curând clubul avea să treacă printr-un incendiu. Care a afumat și parte din instrumentele cumpărate de Siderali, cu credit. Au fost nevoiți să plece în bejenie prin Scandinavia, apoi interesele fiecăruia i-au despărțit. (ultima fotografie împreună: 1 aprilie 1971).

În 1975, în noaptea de 4/5 martie, avea să fie ucis Cornel Chiriac. Înregistrarea inițială mi-a parvenit pe o casetă audio cu selecțiuni de la Radio Europa Liberă, via cameramanul Andrei Stanciu din Slobozia, de la tatăl său, mare fan Cornel Chiriac! Din 2005, când l-am cunoscut și intervievat pe Andrei Ignat, singurul rămas în Scandinavia, la Stockholm (în circumstanțe triste, la înmormântarea lui Liviu Tudan, liderul primului SIDERAL), povestea formației plecate prea repede din România, în plină glorie, a început să fie depănată în emisiunile „Remix“, mai ales că i-am descoperit și pe ceilalți membri: pe Winkler și Dobrin în Elveția, pe Ciurea în California. Așa a putut fi Remix-ată saga SIDERAL (MODAL QUARTET). În 2020, în 24 iunie, urmau să se întâlnească în sudul Franței, toți patru, prima  dată după 1971. Criza virusului le-a zădărnicit deocamdată planul, dar Rockul Carantinei le-a făcut o surpriză plăcută cu un remake pe care l-au apreciat la unison. Nu e exclus ca în viitor să apară și o variantă în limba engleză!

Michael Winkler (Zurich): „Decizia de a selecționa această piesă, chiar dacă se aude cum se aude, a fost magistrală. Am făcut un singur test cu un prieten bun din USA – NY, și el fost chitarist, show-biz agent și rock meloman. Rezultatul? A fost uluit și absolutely delighted de linia muzicală, aranjament, sonoritate, voce, virtuozitate etc. M-a întrebat dacă o să fie produs și în engleză. De altfel, tema centrală muzicală și sound-ul rock / psycho de atunci, create / improvizate în coproducție de cei patru mușchetari în Hamburg, pe un text mai vechi al lui Șerban, erau inspirate clar dintr-o sonoritate tipică CREAM / Clapton. „Ești a mea“, în excelenta versiune 2020, are o șansă de a deveni ceva în topuri. Nu o mai fi song-ul de altădată, dar ce importanță are? Ați reușit un pure remake cu un aranjament nou și o calitate de rock la un nivel impresionant, Congrats! Mulțumesc pentru tot ce faceți pentru generația noastră. Un grup de adevărați profesioniști, multe mulțumiri. Mă bucur să văd și să aud rezultatul final. Mult succes și sănătate!“

O scrisoare de la Andrei Ignat, Stockholm (ANDANTINO, SIDERAL, SIDERAL MODAL QUARTET)

Bună ziua,

Așa cum nu știți voi, când ieși la pensie nu mai ai timp să faci nimic! Am vrut să scriu un text despre Sideral Modal Quartet, când am citit propunerea de a se reînregistra piesa noastră „Ești a mea“, dar am întârziat. Între timp am avut și o conversație pe mail cu chitaristul nostru Mugur Winkler, despre rădăcinile SMQ.

1) Textul „Ești a mea“ l-a adus Șerban Ciurea (voce, bas), dar introducerea era tip Hendrix pe care numai Mugur o putea concepe. Parcă-l văd și acum în subsolul Arhitecturii, învățându-l pe Șerban să cânte la bas în maniera „solo“. Asta a fost una din bucățile de bază din concepția SMQ. Și basistul avea voce, cânta, l-am văzut eu de mai multe ori cu Entuziastii, foarte important.

2) A doua bază: improvizațiile individuale și colective (de asta am vrut ca basistul să improvizeze ca un solist) de influență Modern Jazz Quartet. Ovidiu Marian de la Göteborg mi-a scris că SMQ cânta gen Emerson Lake & Palmer înainte de înființarea ELP! Iar Costin Dobrin la tobe introducea elemente de jazz!

3) Sideral (concertul nostru a doua zi după invaziei din 22 august 1968, la barul Miorița din Mamaia) a fost a treia bază. O jumătate de oră, poate mai mult, am cântat simulând războiul și am terminat cu un preludiu de Bach. Audiența era încremenită și morcovită, nu se știa dacă armatele Pactului de la Varșovia nu vor intra și în România, iar noi eram aproape de granița cu Bulgaria.

4) A patra bază: scările modale ale muzicii (populare) românești, inclusiv Ciprian Porumbescu și George Enescu. Eu am făcut cursuri de vioară (dar nu s-au prins, eu gândeam polifonic, orgă și pian) la școala de muzică din Iași, cu profesorul Garabet, orchester maister al lui Enescu).

5) A cincea bază a fost plimbarea mea cu Liviu Tudan, în toamna 68 sau 69, pe Bulevardul Magheru până la Piața Aviatorilor și retur, când am vorbit despre concepția quartet fără chitară armonie (sorry Vlad Gabrielescu), care după mine se așeza ca o pătură peste improvizații. După o oră de plimbare, mi-a zis Liviu: „Băi, gagiule, mie-mi place să vorbesc cu tine despre muzică, tu nu mi-ai pomenit de nici un muzicant, ci numai despre teoria muzicii. Îmi plac ideile tale.“ În seara asta am vorbit la telefon cu Mugur Winkler (chitarist în Sideralul cu Liviu Tudan, n.r.), care mi-a spus că el consideră că eu sunt nașul SMQ. Nu-l contrazic. Dar toate piesele SMQ au fost compoziții colective, fiecare având ceva de spus la fiecare piesă.

6) A șasea bază: fără un chitarist foarte bun și inteligent – cu care să mă înțeleg muzical – ca Mugur, ieșea o cacealma.

Deci așa s-a născut formația cu numele Sideral Modal Quartet! Sper să ne vedem în curând.

PS. La căminul Arhitecturii de pe str. Gabroveni, aveam un fel de klavicord pe care studiam Bach până mi-a cumpărat tata (a câștigat 10 000 la loto, RIP) o orgă rusească cu potențiometre enorme, cu care am început să cânt cu Sideral la Mamaia, în vara 1968. Eu eram chibiț Sideral și când Mircea Drăgan (claviaturi Sideral, n.r.) a vrut să nu mai facă muzică ci ciclism, le-am spus Sideralilor că eu știu tot repertoriul Sideral și acolo am rămas. Când mi-a venit orga CEI de la prietenul meu arhitect Franco Montanari din Florenza, Italia (se vede în poza SMQ de la primul Festival Pop, pe scena de la Casa Studenților din București), i-am vândut orga mea rusească lui Mircea Drăgan! DS

Tot la cămin aveam un magnetofon Tesla, pe care-l foloseam la scris note (de preferință improvizații) ascultând pasaje interesante la 1/2 viteză. DS

Să auzim de bine și să ne ferim de Corona!
Paște Fericit! Ținem legătura, ca de obicei.