„Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este un proiect compus din cercetare de antropologie artistică, istorie și istoria artei, micro-expoziție și dezbatere și are loc pe 15 ianuarie 2018, 7 PM – 8:30 PM, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și online live pe Facebook. Ulterior, înregistrarea conferinței va putea fi urmărită pe www.postmodernism.ro și pe rețelele partenerilor (Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Cineastului Amator, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER).

Event Facebook

Vorbitori: Alin Ciupală, Cosmin Nasui, Răzvan Pârâianu, Cristian Vasile

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România”, produs de PostModernism Museum, urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice în cadrul prezentărilor de studii din partea experților, alături de lucrări de artă și artefacte, în cadrul micro-expoziției care însoțește conferința din ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale.

Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.

Este importantă chestionarea fenomenului de ideologizare a zilelor și sărbătorilor naționale prin intermediul culturii vizuale.

Panelul de lectori propus pentru conferință este unul puternic, cu experți din domeniile istoriei, antropologiei și istoriei artei. Aceștia vor prezenta studii dedicate subiectului proiectului, pe o perioadă istorică aleasă. Conferința are și o componentă de dezbatere la final.

Următorii experți sunt invitați ca vorbitori: Dr. Alin Ciupală – profesor, secretar științific la Institutul de Istorie al Artei „G. Oprescu”, evaluator proiecte culturale, Cosmin Nasui – curator, istoric de artă, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale, Răzvan Pârâianu, lector universitar la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș și Cristian Vasile – cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redacţie al publicaţiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporană.

Alin Ciupală, Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare

Cosmin Nasui, 23 August în artele vizuale

Răzvan Pârâianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist

Cristian Vasile, Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist

Micro-expoziția prezentă în spațiul conferinței va cuprinde o selecție de lucrări de artă și imagini de epocă care ilustrează modul în care artiștii și media au surprins aniversările naționale, cu focus pe zilele naționale istorice de 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie, pe sărbători oficiale precum 15 Ianuarie, 24 Ianuarie, 1 Mai, 22 Decembrie și pe sărbători și festivaluri tradiționale. La selecție vor contribui și experții invitați ca lectori. Imagini ale lucrărilor și artefactelor sunt disponibile și in mediul online.
Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.

Foto credite: Lucian Muntean

////

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului București și de co-finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte.

Înregistrarea conferinței va putea fi urmărită, după 20 ianuarie 2018, pe www.postmodernism.ro și pe rețelele partenerilor (Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Cineastului Amator, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER).

Arhiva Nasui Collection, Arhiva Alin Ciupală, Fototeca Online a Comunismului Românescviabucuresti.ro

Arhiva TVR

prin amabilitatea Muzeul Cineastului Amator