Proiectul „Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi, derulat de Asociația Maia în parteneriat cu PostModernism Museum, propune cercetarea, documentarea, arhivarea și prezentarea expozițională sub forma unei platforme online a proiectelor de factură arhitecturală și artistică monumentală realizate sau proiectate și nerealizate ori dispărute, fie ele în genurile pictură, sculptură, arte decorative, parte a patrimoniului construit și a istoriei artelor din România.

Pe parcursul proiectului sunt puse la dispoziția publicului online materiale video ca tururi ghidate virtuale în locații propuse pentru aceste monumente.

Proiectul are o componentă educațională pronunțată, având ca audiențe țintă tineri care nu au trăit în comunism, adulți care au copilărit când lucrările au fost create și adulți cu o viziune subiectivă negativă asupra producției arhitecturale și de artă monumentală realizată în comunism, datorită faptului că a fost creată în arcul de timp 1955-1989.

Studiul şi analiza patrimoniului realizat sub formă de proiecte de artă monumentală este necesar pentru întregirea înțelegerii și viziunea asupra patrimoniului construit existent, cu care desigur se află în strânsă legătură. Lucrările de artă monumentală propuse de artiști, prin concursuri organizate de oficialități au venit de obicei ca răspuns al omagierii, celebrării sau aniversării unor momente sau personalități reprezentative ale națiunii ori ca soluție artistică integrată în planuri urbanistice sau de arhitectură.  


Cercetarea proiectului „Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi are mai multe perspective și unghiuri de abordare, atât istorice, ideologice, cât și sociale, artistice și estetice. Rolul acestora este de a analiza complex contextul dar și reprezentările artistice.


Proiect derulat de Asociația Maia în parteneriat cu PostModernism Museum

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Revista Zeppelin, Asociația Istoria Artei

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Imaginea de sus: Ilustrație-vignetă din „Scînteia Tineretului, Supliment literar artistic”, nr. 32 (255), 9 august, 1986, p. 11.