Gazdă: Cosmin Nasui, istoric de artă

„Narațiuni ale națiunii” abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat și atrăgătoare.

Ion Bogdan Lefter a absolvit Colegiul Național „Sf. Sava” din București (1976), apoi, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, specialitatea Limba și literatura engleză – Limba și literatura română (1981). Este Doctor în Filologie (1999). A fost director fondator al revistei „Observator cultural”. A fost redactor-șef al revistei literare „Contrapunct” și analist politic al postului de radio Europa Liberă, secția română. De asemenea, este prozator și analist politic. A fost unul dintre reprezentanții curentului optzecist în literatura română. În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și director editorial al revistei „aLtitudini”. Este organizator al „Cafenelei critice”, care se ține din 1990, cu unele întreruperi, în București la barul Facultății de Litere, ClubA, Muzeul Național al Literaturii Române și în alte locații. Seria recentă a ajuns la cea de-a doua sută ediție. Ion Bogdan Lefter este de asemenea, director al Școlii Doctorale a Facultății de Litere. În perioada 1979-1983, a fost membru activ al Cenaclului de Luni al Centrului Universitar București și al cenaclului Junimea al Universității din București. Este căsătorit cu scriitoarea Simona Popescu, profesor la aceeași facultate.

Materialul face parte din în cadrul proiectului „Narațiuni literare, vizuale și muzicale ale națiunii”, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024.

Producător: PostModernism Museum

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația The Institute, Asociația Lume Bună, Radio România Cultural, Radio România Internațional