Ești pasionat/ă de istorii subiective? Ești curios / curioasă cum arăta peisajul media domestic din România în perioada comunistă? Atunci așteptăm povestea familiei tale!

Dacă ești student/ă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București și dorești să afli mai multe despre viața domestică în comunism, dintr-o perspectivă sociologică, implică-te în proiectul „Comunismul pe înțelesul studenților”.

Tot ce trebuie să faci este să iei un interviu unui membru al familiei tale – audio sau video (cu telefonul), urmând un ghid de interviu pus la dispoziție de către noi. Ne interesează să reconstituim povestea echipamentelor media care au trecut, la un moment dat, prin spațiul domestic al familiei: de la radio, magnetofon, televizor alb-negru/ cu lămpi, antenă pentru bulgari/ sârbi/ unguri până la produse ceva mai noi, minicasetofon walkman/ dublu casetofon, videocasetofon sau altele.  Anul 1989 este și „placa turnantă” a unei schimbări profunde a peisajului media, de aceea ne vom concentra pe intervalul 1980-2000, adică zece ani înainte și zece ani după Revoluția din 1989.

Apoi transcrii interviul. Dacă ai fotografii ale obiectelor și / sau chiar obiectele din relatări, aceste imagini vor susține vizual informațiile din interviu, și ne-am bucura să le primim în format jpg.

Materialul produs de tine va fi găzduit/ publicat pe platforma proiectului, într-o secțiune dedicată.

Înscrie-te până pe 15 decembrie 2020 aicihttps://forms.gle/CTQSTB7YGLAXy9jD6, ca să știm de tine :). Pe 21 decembrie vom face o scurtă întâlnire online (anunțăm din timp linkul), ca să încadrăm și să punem în context ghidul de interviu pe care îl vei folosi.

Vei avea răgaz în perioada vacanței de iarnă să depeni amintiri cu cineva din familie și să construiți împreună un pod peste timp, recuperând poveștile cu ajutorul cărora vom reconstitui peisajul media din România, înainte și după 1989.

În cursul lunii ianuarie, vom face o nouă întâlnire online să planificăm următoarea etapă.

Nu uita:

  1. să treci numele tău complet, anul și specializarea din Facultate
  2. să ceri permisiunea de publicare a interviului din partea celui / celei intervievat/e

Profesor coordonator din partea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Alexandra Bardan

Ulterior, dacă ai nevoie de adeverință de participare, scrie un mail la info(at) postmodernism.ro.

Activitatea (interviu/ transcriere/ editare) poate să fie considerată ca practică profesională, cu un număr de ore alocat.

Te așteptăm în proiect șiașteptăm materialele tale!

///

Platforma muzeală privată PostModernismMuseum a produs proiectul de cercetare „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” prin care abordează viața domestică din perioada comunistă a unor generații care aveau foarte multe lucruri în comun, de la activități și produse de consum similare la obiceiuri sociale generate de lipsuri din epocă. Continuăm acest proiect cu o nouă secțiune, „Comunismul pe înțelesul studenților”.

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București este partener al proiectului.

Vezi cercetarea aici https://www.postmodernism.ro/comunismul-pe-intelesul-corporatistilor/

Trimiterea materialelor în cadrul acestui proiect implică permisiunea din partea ta și a celui / celei intervievat/e de a le publica în cadrul proiectului „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor/ studenților” organizat de PostModernismMuseum, în scop educațional.