Putem, la 30 de ani de la căderea comunismului în România, observa fenomenele socio-culturale care au legătură cu acesta. Comunismul este privit polarizat, fie cu o nostalgie care vine cu suprapunerea acestuia peste anii tinereții, cu un aer de vintage cool, fie cu o ură și patimă. Condamnat oficial în România în 2007 ca sistem opresiv și criminal, comunismul a lăsat în istorie urme traumatice care sunt încă departe de se fi încheiat atât ca și studiu, cercetare cât și ca efecte.

O zonă explorată cu mai multă căldură rămâne viața domestică, privată din perioada comunistă, a unor generații care aveau foarte multe lucruri în comun, de la obiceiuri sociale create datorate aceleași lipsuri dar și accesul la activități și produse de consum similare.

Proiectul „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” se adresează atât generațiilor decrețeilor (Șoimii Patriei, Pionierii, sau UTC-iștii de ieri), în prezent la aniversarea jubileului, dar și generațiilor ulterioare născute sau nu în comunism.

Proiectul se desfășoară în clădiri de corporații localizată în nordul Bucureștiului. Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la aproximativ 250.000 la finalul anului trecut, ȋn timp ce efectivul total al salariaţilor din Capitală a depăşit pragul de 1 milion de persoane la începutul anului 2018, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield Echinox. Un număr de aproximativ 65.000 de persoane lucrează ȋn clădirile de birouri din zona Pipera, circa 55.000 ȋn zona Centru – Nord, iar ȋn Vest ȋn jur de 38.000, cele trei zone concentrȃnd 63% dintre angajaţii clădirilor moderne de birouri din Bucureşti. În Pipera, deși 88.000 de oameni fac naveta zilnic către această zonă, problemele de infrastructură rutieră și de mobilitate nu au fost încă tratate (cf unui studiu făcut de Urban INC / Odaia Creativă și Kaleidoscop Nordic în 2017) iar pentru activități culturale nu există nici infrastructură, nici conținut. 

În cadrul proiectului vor fi realizate: expoziții utilizând cu artefacte, lucrări de artă originile, arhive de publicații și o suită de tururi ghidate susținute de cercetători și istorici. Temele expozițiilor sunt: Oracolele (cum priveau tinerii viitorul); Revistele de copii, tineri și adolescenți (Cutezătorii, Șoimii Patriei, Luminița, Almanahul Copiilor, Tînărul Leninist, Bravo); Contrabanda cu muzica pe discuri de vinyl, benzi de magnetofon, casete audio și video.

Parteneri propuși: Aviatorilor 9, Qreator, Swan Office Park, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii – CNSAS, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea București, Guerrilla Radio