POSTMODERNISM MUSEUM PROGRAMME

Comunismul pe înțelesul corporatiștilor

După 30 de ani

Putem, la 30 de ani de la căderea comunismului în România, observa fenomenele socio-culturale care au legătură cu acesta. Comunismul este privit polarizat, fie cu o nostalgie care vine cu suprapunerea acestuia peste anii tinereții, cu un aer de vintage cool, fie cu o ură și patimă. Condamnat oficial în România în 2006 ca sistem opresiv și criminal, comunismul a lăsat în istorie urme traumatice care sunt încă departe de se fi încheiat atât ca și studiu, cercetare cât și ca efecte.

Obiceiuri sociale

O zonă explorată cu mai multă căldură rămâne viața domestică, privată din perioada comunistă, a unor generații care aveau foarte multe lucruri în comun, de la obiceiuri sociale create datorate aceleași lipsuri dar și accesul la activități și produse de consum similare.

Cultura organizațiilor de tineret

Proiectul „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” se adresează atât generațiilor decrețeilor (Șoimii Patriei, Pionierii, sau UTC-iștii de ieri), în prezent la aniversarea jubileului, dar și generațiilor ulterioare născute sau nu în comunism.

Nostalgie antropologică

Zona de cercetare propusă de proiectul „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” este un tip de centralizare a zonelor antropologice ale culturii vizuale și indexare de elemente de patrimoniu imaterial din istoria recentă românească.

On Display Now

Featured Archives

Lansare Comunismul pe înțelesul corporatiștilor

Iunie-Noiembrie 2020

Cultura organizațiilor de tineret: de la uniforme la norme

work in progress

„Noii în anul 2000” – Oracolele generației decrețeilor

work in progress

Expoziții de artă de tineret UTC și UASCR

work in progress

Salonul republican de grafică satirică al tineretului

work in progress

Concursul Cîntecului Politic Pentru Tineret

work in progress

Serbările Scînteii Tineretului

work in progress

Omul nou

work in progress

Festivalul de Jazz de la Sibiu și Costinești în comunism

work in progress

Suplimentul literar-artistic al Scînteii Tineretului

work in progress

Convingeri comuniste

work in progress

Universitatea comunistă

work in progress

Viaţa studenţească

work in progress

Amfiteatru

work in progress

Tînărul leninist

work in progress

Forum studenţesc

work in progress

Echinox

work in progress

Napoca Universitară

work in progress

Pop Communism în România

work in progress

Coming Up

Online Exhibitions

Femeia în câmpul muncii socialiste

Muzeul Cineastului Amator, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital – CIMeC şi Postmodernism MuseumModernism Punct Ro, prezintă o selecţie de fotografii realizate între anii 1956-1960, având ca subiect femeile în câmpul muncii și nu numai.

Fenomenul „vacanțelor” – turism de masă și orientare turistică

Vom prezenta fenomenul taberelor de la munte și de la mare prin pliante, hărți și programe de prezentare dar și prin fotografii și filme personale de amatori. Vacanțele din „câmpul muncii” erau un mijloc de relaxare a clasei muncitoare, de socializare și chiar de stimulare a politicilor pronataliste; Vacanțele organizate prin sindicate ori prin oficiile de turism îi aduceau împreună, adesea chiar pe colegii de servici din aceeași secție de la fabrică la munte sau mare.

Ești fost Șoim al Patriei, Pionier sau UTC-ist?

PostModernism Museum a produs proiectul de cercetare „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” prin care abordează viața domestică din perioada comunistă a unor generații care aveau foarte multe lucruri în comun, de la activități și produse de consum similare la obiceiuri sociale create datorate aceleași lipsuri.

Peisajul media domestic din România, înainte și după 1989

Strângem povești de istorie recentă de la studenți

Ești pasionat/ă de istorii subiective? Ești curios / curioasă cum arăta peisajul media domestic din România în perioada comunistă? Atunci așteptăm povestea familiei tale!

Dacă ești student/ă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București și dorești să afli mai multe despre viața domestică în comunism, dintr-o perspectivă sociologică, implică-te în proiectul „Comunismul pe înțelesul studenților”.

Tot ce trebuie să faci este…

Comunismul pe întelesul studenților

În cadrul parteneriatului cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, au fost invitați în proiect studenții de la specializările Jurnalism, Publicitate, Comunicare și Relații publice, în coordonarea Alexandrei Bardan, Antonio Momoc și Gheorghe Anghel. Materialele rezultate le regăsiți mai jos, dar și în cartea „Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor”, publicată la editura Tritonic și lansată la Târgul Gaudeamus București în 2022.

Făcute de studenți

interviuri sociologice

Salut,tata. Cum era în comunism?

Salut,tata. Cum era în comunism?

(foto: Televizor color Grunding,1995) Sociolog student: Vlad Ștefănescu Vlad: Bună seara.Mă numesc Vlad Ștefănescu, sunt student al Facultății de Jurnalism și științele Comunicării,Universitatea București,specializarea Publicitate.În cadrul proiectului,,Comunismul pe...

Strângem povești de istorie recentă de la studenți

Strângem povești de istorie recentă de la studenți

Ești pasionat/ă de istorii subiective? Ești curios / curioasă cum arăta peisajul media domestic din România în perioada comunistă? Atunci așteptăm povestea familiei tale! Dacă ești student/ă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din...

products

Publication Store

All projects presented within PostModernism Museum are not merely objects exhibited but thoroughly documented initiatives.

RECOMMENDED

Not Latest News