Scopul proiectului este realizarea unei Arhive online numită Muzeul Rockului din România, o inițiativă a lui Doru Ionescu și a platformei muzeale private PostModernism Museum, care conține colecții inventariate, arhivate digital, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri,  fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri.

Curatori: Doru Ionescu, Cosmin Nasui
Istorici și cercetători: Cristina Anisescu, Anda Avrămuț, Florin Dumitrescu, Cristian Vasile
Manager proiect: Oana Nasui
Filmări:
Doru Ionescu, Cristi Farcaș
Grafică, montaj, editare și post-producție video: Cristi Farcaș
Sunet: Doru Ionescu
, Cristi Farcaș

Context

În lipsa unui spațiu instituționalizat în care să-și găsească reflectarea fenomenul (românesc) rock-folk-jazz, noi propunem o arhivă digitală interactivă online, flexibilă și accesibilă, de pe orice device și de oriunde. Platforma-suport pentru arhiva muzeală va fi una inteligentă, responsive și prietenoasă; bilingvă.

Ideea este cea clasică – o călătorie în timp, printre artefacte și proiecții de filme documentare, dublată de imagini de arhivă de la audiții, concerte, lansări. Inedită este nu numai tematica ci și abordarea multimedia a platformei care gazduiește arhiva muzeală, prin mai multe module „tunel” care vor oferi informație video, foto și audio.

Curator al unei prime expoziții IRIS – 35 de ani (vizibilă și astăzi în cafeneaua de la parterul Clubului A), Doru Ionescu și-a luat parteneri personaje și asociații importante de-a lungul timpului în acest fenomen. Cosmin Nasui va contribui la alcătuirea fișelor unitare de inventariere și descriere și va contextualiza cu informații de cercetare pentru fiecare obiect sau categorii de obiecte în parte. Cristian Vasile va identifica documente ale PCR/UTC privind percepția oficială legată de inclinația tinerei generații față de rock, pop etc.

Această Arhivă virtuală (identificarea, colectarea și ilustrarea diverselor exponate cu valoare muzeală) stă la baza ulterioarelor conferințe tematice, expoziții, cercetări și publicații, deschise cooperărilor și parteneriatelor.

Focusurile Arhivei muzeale

  • Cornel Chiriac (majoritatea fiind recuperări de la nepotul Cornel Chiriac jr: picup-ul pe care susținea audițiile la CCS Preoteasa, revistele hand-made și picturile jazz, manuscrisul cu traducerea după Jesus Christ Superstar, discuri și scrisori recuperate de la Radio Europa Liberă, prima carte poștală trimisă de la Viena după fuga din România ș.a.)
  • Instrumente vechi sau celebre (M & C Musical Instruments și Electrecord pun la dispoziție chitare și sintetizatoare din epoca inventării lor, inclusiv instrumente manufacturate în România)
  • Concerte / festivaluri (afișe, cronici de presă, fotografii și imagini în mișcare din arhiva CineStud Preoteasa – Emilian Urse, Mișu Cernea respectiv Cineclubul A – Mirel Leventer, afișe, trofee, o cămașă de concert Roșu și Negru, un trofeu ș.a.)
  • Vinil Collection (Soft Records cu discuri, casete, benzi de magnetofon, reeditări de colecție + carte & CD diaspora)
  • Phoenix inedit (filmări de la independenți – Nuțu Cărmăzan în cantonamentul Cantafabule de pe Semenic, videoclipuri în premieră, artefacte, integrala volumelor apărute de-a lungul timpului)

Prezentări de proiecte

  • Carte – Mony Bordeianu – „Nebunul cu ochii închiși”
  • Carte – Doru Ionescu – „Timpul chitarelor electrice. Cornel Chiriac și epoca beat
  • Concerte Phoenix anii `60 (prima apariție cu solistul Mony Bordeianu, revenit după o operație complicată) și Mondial – 50 de ani

Pledoarie pentru Arhiva Muzeul Rockului Românesc

Muzeul Rockului din România, o inițiativă a lui Doru Ionescu, cu sprijinul platformei muzeale private PostModernism Museum, își propune să documenteze și să arhiveze fenomenele rock, folk, jazz din România.

În 2019 a demarat acțiunea de constituire a colecțiilor prin identificarea și alcătuirea în format digital a unei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale. Această Arhivă stă la baza ulterioarelor conferințe tematice, expoziții, cercetări și publicații, deschise cooperărilor și parteneriatelor.

Arhiva Muzeul Rockului Românesc are privilegiul de a îi avea alături pe fondatorii, inițiatorii, interpreții, muzicienii, cantautorii, compozitorii, instrumentiștii, inginerii de sunet, producătorii, organizatori de concerte și festivaluri, cluburile de fani, istoricii, jurnaliștii muzicali care au contribuit activ la crearea acestui patrimoniu al viitorului.

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: CNSAS, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Guerilla Radio, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, 3D4all

Photo credite: Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti

Bibliografie: Muzeul Rockului din România, prezentat de Doru Ionescu