Cristian Vasile este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redacţie al publicaţiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporană şi coeditor al revistei online Lapunkt.ro. Cea mai recentă carte publicată: „Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu, 1965-1974” (Humanitas, 2014). În prezent coordonează un proiect intitulat „Modernităţi fragmentare: elite intelectuale şi transformări istorice în România contemporană“. Are în pregătire un volum despre literatură şi ideologie în anii 1970 şi 1980. Este coordonator de doctorate în domeniul Istorie și predă în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române.

Este autor în cadrul volumelor „Cultura de masă în „Epoca de Aur”: Cîntarea României & Cenaclul Flacăra”„Erotism și sexualitate în „Epoca de Aur””, „Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală din România” , „Centenarul femeilor din arta românească” – volumul 1 și volumul 2, Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești produse de PostModernism Museum.

Expert în cadrul proiectelor:
Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România
Măririle și decăderile monumentelor din România
Dreptul și accesul la cultură: repere din istoria culturii (de la Constituția României din 1923 până în zilele noastre)
Comunismul pe înțelesul corporatiștilor
„Mituri populare românești – Miorița, Meșterul Manole și Zburătorul în arte vizuale, ilustrație de carte și muzică rock”
Arhiva Muzeul Rock din România
Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi
Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești
Noii industriași, creativii 04
Artiști în temnițele comuniste