POSTMODERNISM MUSEUM PROGRAMME

15 colecții private de artă românească

Conceptul curatorial inovator

Studiile de caz urmăresc diferite motive, forme de colecționare manifestate de-a lungul contextului fragil al pieței de artă și schimbări importante în unele dintre colecții. Analizând o astfel de activitate complexă, se vor distinge și direcții importante ale unei scene artistice românești aflată într-o tranziție dinamică.

Interviuri colecționari

Vor fi produse și centralizate 15 interviuri, video, audio, text, concentrate pe câte un ghid de interviu amplu, incluzând și informații privind evoluția preocupării pentru artă a fiecărui colecționar selectat. Acestea vor fi oferite de către colecționarii invitați și vor fi adaptate de echipa proiectului într-o abordare specifică mediului online.

Context documentar

Această prezentare dinamică a colecționarilor și colecțiilor de artă românească, într-un context documentat istoric și curatoriat, vorbește în multe moduri despre găsirea și construirea identităților, despre reparațiile istorice, despre nevoile de valori, despre apartenența la lucruri mai mari. În unele cazuri, colecționarii sunt, de asemenea, responsabili pentru salvarea operelor de artă de la deteriorare sau dispariție fizică, restaurarea și, în anumite cazuri, donarea către muzee sau prezentarea lor în expoziții tematice.

despre proiect

Proiectul „15 colecții private de artă românească” dezvoltă susţinerea cercetării unui segment important şi relevant al dezvoltării scenei şi pieței de artă din perspectiva beneficiarilor şi susţinătorilor acesteia. Perspectiva colecţionarilor de artă este încă destul de puţin cunoscută, deși este o parte esenţială a dinamicilor dezvoltării fenomenelor artistice şi a mecanismelor pieţei de artă libere și democratice şi ulterior a fenomenelor de valorificare, tezaurizare şi muzeificare a acestor colecții private. Viața lucrărilor de artă din colecțiile private, preferințele pentru selecția artiștilor, implicarea activă a colecționarilor prin susținerea cataloagelor și evenimentelor artistice sau a producției artistice sunt făcute cunoscute prin aceste interviuri documentare.

Proiectul „15 colecții private de artă românească” răspunde nevoilor de cunoaștere a scenei și pieței de artă din perspectiva colecționarilor de artă românească, ca parte a unui ecosistem, în care rolul acestora poate să devină determinant, prin acțiuni de mecenat, de premiere, de comisionare sau de cumpărare a producției artistice contemporane. Acest circuit al artei stă la baza producției artistice și intersectează noi subdomenii, precum economia artei.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, The Institute

Urmărește

Interviuri & prezentări de colecții de artă

vezi

Colecții și colecționari de artă

Colecția Petrovici

București

Colecția Arcadia Hinescu

București

Colecția George Șerban

București

Colecții private interbelice / colecții publice muzeale 1945-1949

Cristian Vasile

Colecția Vera și Crinu Cornel Șurlea

București

Colecție Liviu Gavrilescu

București

Damian Florea

Colecționar de artă

Silvian Sferlea

București

Alexandru Rădulescu

București

Colecția Armand Voicu

București

Colecția Maria Pârvuțoiu

București

Colecția Daniel Ștefănică

București

Alexandru Marinescu, Ruxandra Ionescu - Restituiri. Georges Bellio (1828-1894), Editura Muzeul Judetean de Arta Prahova, 2003

Istorii ale colecționismului de artă din România

Delia Bran în dialog cu Cosmin Nasui

Colecționar de artă

în curând

Colecționar de artă

în curând

Mai multe

Recomandări de ascultat 

Colecționarul Vasile Parizescu

București

Colecționarul Ștefan Grimberg

București

Pavel Șușară

București

View more

Recomandări de citit 

Cărți despre colecții de artă românească

Resurse memorialistice disponibile în publicații și recomandări bibliografice suplimentare

products

Publication Store

All projects presented within PostModernism Museum are not merely objects exhibited but thoroughly documented initiatives.

RECOMMENDED

Other from Research-archive programme