POSTMODERNISM MUSEUM PROGRAMME

15 colecții private de artă românească

Conceptul curatorial inovator

Studiile de caz urmăresc diferite motive, forme de colecționare manifestate de-a lungul contextului fragil al pieței de artă și schimbări importante în unele dintre colecții. Analizând o astfel de activitate complexă, se vor distinge și direcții importante ale unei scene artistice românești aflată într-o tranziție dinamică.

Interviuri colecționari

Vor fi produse și centralizate 15 interviuri, video, audio, text, concentrate pe câte un ghid de interviu amplu, incluzând și informații privind evoluția preocupării pentru artă a fiecărui colecționar selectat. Acestea vor fi oferite de către colecționarii invitați și vor fi adaptate de echipa proiectului într-o abordare specifică mediului online.

Context documentar

Această prezentare dinamică a colecționarilor și colecțiilor de artă românească, într-un context documentat istoric și curatoriat, vorbește în multe moduri despre găsirea și construirea identităților, despre reparațiile istorice, despre nevoile de valori, despre apartenența la lucruri mai mari. În unele cazuri, colecționarii sunt, de asemenea, responsabili pentru salvarea operelor de artă de la deteriorare sau dispariție fizică, restaurarea și, în anumite cazuri, donarea către muzee sau prezentarea lor în expoziții tematice.

despre proiect

Proiectul „15 colecții private de artă românească” dezvoltă susţinerea cercetării unui segment important şi relevant al dezvoltării scenei şi pieței de artă din perspectiva beneficiarilor şi susţinătorilor acesteia. Perspectiva colecţionarilor de artă este încă destul de puţin cunoscută, deși este o parte esenţială a dinamicilor dezvoltării fenomenelor artistice şi a mecanismelor pieţei de artă libere și democratice şi ulterior a fenomenelor de valorificare, tezaurizare şi muzeificare a acestor colecții private. Viața lucrărilor de artă din colecțiile private, preferințele pentru selecția artiștilor, implicarea activă a colecționarilor prin susținerea cataloagelor și evenimentelor artistice sau a producției artistice sunt făcute cunoscute prin aceste interviuri documentare.

Proiectul „15 colecții private de artă românească” răspunde nevoilor de cunoaștere a scenei și pieței de artă din perspectiva colecționarilor de artă românească, ca parte a unui ecosistem, în care rolul acestora poate să devină determinant, prin acțiuni de mecenat, de premiere, de comisionare sau de cumpărare a producției artistice contemporane. Acest circuit al artei stă la baza producției artistice și intersectează noi subdomenii, precum economia artei.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, The Institute

Urmează

Interviuri & prezentări de colecții de artă

urmează

Colecții și colecționari de artă

Colecția Petrovici

București

Colecția Arcadia Hinescu

București

Colecția George Șerban

București

Colecții private interbelice / colecții publice muzeale 1945-1949

Cristian Vasile

Colecția Vera și Crinu Cornel Șurlea

București

Colecție privată

în curând

View more

Recomandări de citit 

Cărți despre colecții de artă românească

Resurse memorialistice disponibile în publicații și recomandări bibliografice suplimentare

products

Publication Store

All projects presented within PostModernism Museum are not merely objects exhibited but thoroughly documented initiatives.

RECOMMENDED

Other from Research-archive programme